Onderzoeksponton
KD Workboats B.V.  heeft  een multifunctioneel inklap- en trailerbaar kabelleg- en meetponton ontwikkeld. Opdrachtgever voor het bijzondere werkschip is de afdeling Explorations & Geosurvey van het Duitse engineering en consultancybedrijf DMT GmbH & Co. KG. “Een revolutionaire ontwikkeling”, stelt ondernemer Egbert van Veen. “Dit werkschip is stabiel, robuust èn opklapbaar, past opgeklapt in een container, is trailerbaar en kan eenvoudig worden omgebouwd van kabelleg- en meetponton tot airgunboot of tot transportvaartuig voor personeel en materieel.”
 
Seismic Shallow Marine Vessel
De SSMV is ontworpen als werkponton om kabels uit te rollen. Op deze kabels kan apparatuur worden bevestigd om metingen te verrichten. Essentieel voor de multifunctionaliteit en trailerbaarheid is het feit dat dit vaartuig inklapbaar is. Op vol formaat is het vaartuig 11,40 meter lang en 4,60 meter breed. Ingeklapt bedraagt de breedte 2,32 meter. Het geheel weegt 3.400 kilo en kan in één container worden vervoerd over langere afstanden. Transport over land is vergunningsvrij. Hiervoor kan een trailer worden gebruikt. De SSMV is gebaseerd op het catamaranprincipe (een “bak” met aan beide zijden een losse drijver). Het vaartuig is voorzien van twee 150 pk buitenboordmotoren. “Het zijn in feite deze motoren die de diepgang bepalen”, vertelt Van Veen. “Ongeladen heeft dit vaartuig een diepgang van nog vijfendertig centimeter. Je kunt vanaf zee, als je de motoren tijdig omhoog haalt, zelfs met twee ton lading nog met droge voeten het strand bereiken (zie foto).
 
Groot werkplateau
“De inklapbaarheid is wat dit vaartuig uniek maakt”, vindt René Pool, afdelingsmanager van DMT.  “De SSMV heeft een werkplateau van 4,60 meter breedte en is toch makkelijk te transporteren. Bij andere vaartuigen is het of het één of het ander. Hier is het èn èn.” Ook het feit dat het vaartuig makkelijk kan worden omgebouwd is voor DMT belangrijk. “Wij zien dit ponton als een basis die wij van allerlei applicaties kunnen voorzien. Als kabellegger/werkponton is het vaartuig voorzien van een grote haspel om zo onder meer telefoon-, stroom- en glasvezelkabels te leggen. Uitgerust met navigatie-,  plaatsbepaling- en meetapparatuur is het geschikt om nauwkeurige metingen te verrichten. Als transportvaartuig kun je er auto’s en werkploegen mee vervoeren en voorzien van een compressor is de SSMV een uitstekende airgunboot. Die multifunctionaliteit is een groot voordeel.”
 
Andere markten
In aangepaste versie is het werkschip ook beschikbaar voor de visserij- en de recreatiesector.
 
Technische gegevens

Lengte: 11,40 meter
Breedte: 4,60 meter
Transportbreedte: 2,32 meter
Diepgang: 0,35 meter
Gewicht: 3.400 kg
Materiaal: aluminium 5083 H321
Motoren: afhankelijk van toepassing, Bij de Explorer 5 zijn twee Yamaha 150 pk motoren geïnstalleerd
Snelheid: 40 km (met de twee Yamaha 150 pk motoren)
Bergruimte: onder de stuurstand
Foto's